VEGAN POMERANČOVÝ KOLÁČ

Zkuste tentokrát něco jiného než bábovku! Vynikající koláč s neskutečnou vůni po pomerančích a skořici. Tečkou je sladký karamel z kokosového cukru, který skvěle doplňuje vláčný korpus.

 

Ingredience:

  • 3 organické pomeranče
  • ½ hrnku kokosového oleje
  • 1 a ½ hrnku kokosového cukru
  • 3 hrnky hladké špaldové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečení
  • ½ lžičky semínek z vanilky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky skořice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • velkou špetku mletého muškátového oříšku
  • 2 lžičky pomerančové kůry
  • ¾ hrnku jablečného pyré
  • ¾ hrnku sójového mléka
  • 1 lžička jablečného octa
  • ¾ hrnku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy

Karamel:

  • ¼ hrnku kokosového cukru
  • 1 a ½ lžíce veganského másla
  • Špetka soli

 

  1. Předehřejte troubu na 175 stupňů.
  2. Vyložte dortovou formu pečícím papírem.
  3. Umyjte pomeranče a nakrájejte je na tenká kolečka. Poté je naskládejte na dno dortové formy.
  4. Poté si připravte těsto. V míse smíchejte kokosový olej s cukrem a jemně je zamíchejte buď ručním šlehačem, nebo metličkou, aby se spojili.
  5. V jiné míse smíchejte dohromady sójové mléko a jablečný ocet a dejte stranou.
  6. Ve velké míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, sůl, vanilku, kůru, skořici a hřebíček.
  7. Nakonec zamíchejte dohromady mix mléka a octa s pomerančovou šťávou se směsí cukru a kokosového oleje a promíchejte vše do hladka.
  8. Nakonec do suché směsi přimíchávejte postupně tekuté ingredience.
  9. Těsto opatrně nalijte do dortové formy a dejte péct na 60-70 minut podle typu trouby.
  10. Upečený koláč nechte pořádně vychladnout.
  11. Opatrně koláč obraťte pomeranči směrem nahoru a připravte si karamel.
  12. V pánvi rozehřejte na středním plameni cukr a 2 lžíce vody. Nechte jej „provařit“ 5 minut a nakonec vmíchejte krátce máslo.
  13. S karamelem buďte velmi opatrní a zároveň s ním pracujte rychle.
  14. Stěrkou naneste tenkou vrstvu karamelu na vršek koláče tak, aby lehce prosvítaly pomeranče.
Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *