VEGAN JIDÁŠE

Jidáše jsou sladké kynuté pečivo zamotané do smyčky. Kdo si je ve čtvrtek před východem slunce dá s medem (vegani s agáve sirupem), upevní své zdraví!

Ingredience:

  • 250 ml ovesného mléka
  • 500 g polohrubé mouky
  • půl lžičky soli
  • 30 g kostka čerstvého droždí
  • 3 lžíce kokosového cukru
  • 3 lžíce jablečného pyré
  • 6 lžic slunečnicového oleje
  • lžička citrónové kůry
  • 3 lžíce mletých vlašských ořechů
  •  lžíce rumu

Postup:

1. Ohřejeme mléko v hrnci. Ve větší míse si připravíme mouku, sůl a doprostřed uděláme důlek. Do něho nasypeme droždí.
2. Zasypeme to cukrem a zalijeme asi 200 ml teplého mléka
3. Pořádně promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
4. Asi po 10 minutách přidáme do těsta olej, jablečné pyré, citrónovou kůru, mleté ořechy a zbytek mléka (lžíci si nechte ještě na potírání). Těsto rukama zpracujeme, zakryjeme ho utěrkou a necháme kynout 40 minut na teplém místě. Klidně na topení.
5. Z těsta rozvalujeme „hady“ a pleteme jidášky. Uzly, esíčka, copy – buďte kreativní!
6. Upletené jidášky dáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut nakynout.
7. Mezitím si rozehřejeme troubu na 220°. Potřeme jidášky směsí mléka a rumu.
8. Pečeme dozlatova, já jsem je pekla kolem 10 minut, ale záleží na troubě.
9. Jidášky nejsou sladké, jedí se polité agávovým sirupem, nebo pomazané medem.
Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *