HRÁŠKOVÁ POMAZÁNKA

Na tento víkend jsem si pro Vás připravila jednoduchý recept na osvěžující pomazánku z hrášku a cizrny. Díky čerstvým lístkům máty ozvláštníte její chuť a jistě oslníte každou návštěvu. Pomazánka je skvělá i na svačinu. Zasytí a cizrna je navíc plná bílkovin.

Ingredience:

  • 150 g suché cizrny (cca 250 g uvařené, nebo z plechovky)
  • 5 lžic vody z uvařené cizrny
  • 100 g mraženého hrášku (nechte přes noc rozmrznou v lednici)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžičku mletého římského kmínu
  • 1-2 lžičky himalájské soli
  • půl lžičky pepře
  • šťáva z půlky citrónu
  • 2 lžičky tahini (sezamová pasty, lze vynechat)
  • 2 snítky čerstvé máty
  • 3 lžíce olivového oleje

 

Postup:

  1. Cizrnu namočte na alespoň 10 h do hrnce s vodou. Slijte vodu a nalijte do hrnce asi dvojnásobné množství čisté vody. Cizrnu vařte 40-60 minut. (Pokud nemáte čas ji namáčet, vařte ji 60-90 minut).
  2. Vodu z cizrny nevylívejte, ale slijte ji do vedlejší nádoby.
  3. V mixéru či food procesoru zpracujte uvařenou cizrnu, vodu z cizrny, olivový olej, rozmrzlý hrášek, prolisovaný stroužek česneku, kmín, sůl, pepř, šťávu z citrónu a mátu. Vodu a olej přidejte dle potřeby a požadované konzistence pomazánky.
  4. Směs vymixujte do hladké pomazánky, kterou okořeňte či dosolte podle chuti.
  5. Servírujte v mističce zakápnuté olivovým olejem a posypané nadrobno nasekanými lístky máty. K pomazánce se perfektně hodí celozrnný chléb, nebo zelenina nakrájená na podlouhlé kousky.
Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *