VEGAN FALAFEL

Přiznám se, že jsem dlouho kupovala směs na falafel, kterou jenom rozmícháte v horké vodě a vytvarujete z ní kuličky. Po návštěvě pražského podniku Paprika mi to však nedalo a musela jsem vytvořit recept vlastní. A překvapivě, recept vůbec není těžký na přípravu, vše se jen rozmixuje a díky správné metodě máčení cizrny ani nemusíte používat tu z plechovky.

Na 24 kusů (pro 4-6 osob) budete potřebovat:

  • 1 a ½ hrnku suché cizrny
  • ½ hrnku nakrájené petržele
  • ½ hrnku nakrájené žluté cibule
  • 7 stroužků česneku
  • 2 lžíce mouky (např.cizrnové), nebo pomletých vloček (pokud použijete bezlepkové, je celý recept kompletně bezlepkový)
  • 1 a ½ lžíce soli (+ na dochucení)
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 špetka mletého kardamomu
  • 3 snítky čerstvého koriandru
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 špetka kajenského pepře
  • Olivový (nebo jiný rostlinný) olej na smažení

  1. Promyjte neuvařenou cizrnu a dejte ji do středního hrnce asi s dvojnásobným množstvím vody. Přiveďte ji k varu na 1 minutu a poté ji zakryjte pokličkou a nechte dojít na 1 hodinu.
  2. Mezitím si nadrobno ve food procesu zpracujte petržel, cibuli a oloupané stroužky česneku.
  3. Jakmile je cizrna hotová, slijte z ní vodu, kterou můžete později použít jako náhradu bílků v jiných pokrmech. (inspiraci čerpejte např. od mé kamarádky @jarmila_sweet)
  4. Do food procesoru přidejte ovesné vločky, sůl, kmín, koriandr a kajenský pepř. Zpracujte do hladké směsi, tak že postupně budete při mixování seškrabovat směs ze stěny nádoby. Celý proces může trvat asi 5 minut. Až docílíte jemné pasty, máte hotovo.
  5. Podle chuti přidejte sůl, či pepř a dejte směs na jednu hodinu do lednice.
  6. Jakmile je směs na falafel vychlazená vydělejte ji z lednice. Polévkovou lžící tvořte falafelové koule, které nakonec rozplácněte dlaní do tvaru „karbenátku“. Na jednu použijte 1 a ½ ze směsi. Pokud by směs byla málo lepivá přidejte trošku vloček, pokud bude suchá přidejte vodu z cizrny.
  7. Jakmile máte připravené falafely rozehřejte olej v hlubší pánvi na střední plamen. Po rozehřátí pánve (1 min.) opečte falafely z každé strany asi 2-3 minuty. Falafely rozprostřete rovnoměrně na pánvi v oleji tak, aby se pořádně propekly. Jakmile jsou z obou stran opečeny do zlatova, vyndejte je na talíř s ubrouskem, aby se vsákl přebytečný olej.
  8. Falafel můžete péct i v troubě, ale mám ozkoušeno, že není tak šťavnatý.
  9. Falafel podávejte s pitou, humusem, salátem, tahini, nebo jiným dresingem. Chutná výborně studený i teplý!

Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *