CIBULAČKA

Cibulačka je typická polévka pro francouzskou kuchyni a prý nejde udělat bez másla. Já myslím, že mi nic nestojí ve výzvě ji udělat v čistě rostlinné podobě, tak pojďme na to! Základem jsou bylinky a obyčejná žlutá cibule.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • Bouqet garni – 10 cm pórku, bobkový list, 2 snítky tymiánu a petržele
  • 1,5 kg cibule
  • 120 g Nemásla
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce celozrnné špaldové mouky
  • 150 ml bílého vína
  • Lžička soli
  • Půl lžičky pepře

Gratinování

  • Kváskový chléb / houska /bageta
  • veganský sýr na strouhání

Postup:

  1. Nejprve si připravit svazek bylinek bouqet garni. Uřízněte 10 cm pórku a zabalte jej spolu s bylinkami a bobkovým listem a převažte provázkem.
  2. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na stejně velké proužky. Je důležité, aby byla cibule na podobné kousky, jedině tak rovnoměrně zkaramelizuje. Na středním ohni v hrnci se silnějším dnem rozehřejte máslo, přidejte nakrájenou cibuli, kokosový cukr a pomalu restujte asi 10 minut. Poté přikryjte pokličkou a duste dalších 10 minut. Občasně promíchejte, jelikož se cibule bude trošku přichytávat.
  3. Poté sundejte poklici a míchejte dokud cibule nechytí zlatohnědou barvu. Cibule bude postupně karamelizovat asi 35 minut .
  4. Ohřejte zeleninový vývar (jak na něj najdete zde: http://cernajaknoc.cz/index.php/2017/11/22/zeleninovy-vyvar/) Cibuli zaprašte moukou, zamíchejte a podlijte vínem. Vhoďte bouqet garni a počkejte, než se víno vypaří. Počkejte, až nebude cítit alkohol. Podlijte směs horkým vývarem, přidejte sůl, pepř a nechte pomalu vařit zpola zakryté 45-60 minut. Polévku případně dochuťte solí a pepřem.
  5. Nakrájejte pečivo a opečte ho do zlatova v troubě na grilu, nebo v toustovači aby mělo hezkou kůrku. Když nebude dostatečně opečené rozmáčí se v polévce.
  6. Rozpalte gril v troubě na maximum. Polévku nalijte do zapékacích misek, nahoru dejte plátky pečiva a zasypte nastrouhaným sýrem. Vložte do trouby a pečte do té chvíle, jakmile se na polévce vytvoří krusta.
Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *