VEGAN RAVIOLI SE ŠPENÁTEM

Ravioli jsou plněné italské těstoviny z tenkého těsta. Můžete je naplnit různě, např. sušenými rajčaty nebo špenátem – jako jsem je připravila já. V kombinaci s kešu sýrem a lahůdkovým droždím chutnají fantasticky. Nebojte se experimentovat s bezlepkovou, nebo celozrnnou moukou. A na těsto opravdu nepotřebujete vejce, drží krásně.

Ps: Velkou výhodou je, že se dají zmrazit!

2-3 porce (asi 30 ks o průměru 6 cm)

Těsto:

  • 300 g špaldové hladké mouky
  • půl velké lžíce soli
  • 150 ml vody
  • 2 velké lžíce olivového oleje

Špenátová náplň:

  • 250 g čerstvého (nebo mraženého) špenátu
  • olivový olej
  • šalotka (cibule)
  • 200 g kešu ořechů
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 100 ml vody
  • malá lžička soli
  • pepř mletý
  • jeden malý stroužek česneku
  • 2 malé lžičky šťávy z citronu

Pesto:

  • 20 g bazalky (vanička)
  • 5 lžic olivového oleje
  • špetka soli
  • hrst slunečnicových semínek
  • pepř
  • malý stroužek česneku

Postup:

  1. Nejprve si prosejeme do větší mísy mouku a přidáme sůl. Vytvoříme uprostřed mouky důlek a pomalu do něj začneme přimíchávat vodu a olivový olej. Uhněteme (nejlépe rukama) těsto, které zabalíme do fólie a necháme aspoň 30 minut odležet v lednici.
  2. Mezitím si připravíme náplň. V sítku si spaříme špenátové listy. Šalotku oloupeme a nakrájíme na drobno. V hlubší pánvi ji opečeme na olivovém oleji a nakonec přidáme špenát.
  3. V mixéru (nebo sekáčku) na jemno umixujeme kešu ořechy, lahůdkové droždí, vodu, sůl, pepř, rozmačkaný stroužek česneku a šťávu z citronu. Tak vytvoříme kešu sýr. Ten zamícháme do špenátu v pánvi.
  4. Nakonec si připravíme pesto jednoduše tak, že všechny ingredience umixujeme do hladka.
  5. Jakmile máme vše připraveno, můžeme se pustit do tvorby těstovin.
  6. Na pomoučené ploše si rozválíme těsto na tloušťku asi 0,3 – 0,5 mm a vykrajujeme kruhové placky. Já jsem na to použila malou zavařovací sklenici o průměru 6 cm.
  7. Do připravených koleček dáme malou lžičkou náplň. Tady si vždycky vyzkoušejte jednu „cvičební“ těstovinu, aby ste věděli, kolik náplně jde uzavřít. Těstovinu vždy jemně uzavřete do půlkruhu rozmáčknutím prstů a nakonec okraj zamáčněte vidličkou.
  8. Připravíme si velký hrnec s osolenou vodou. Jakmile bude voda vařit dáme do ní opatrně ravioli a zamícháme jemně vařečkou vodu, aby se těstoviny nepřilepily na dno.
  9. Ravioli necháme vařit asi 3-4 minuty, dokud nevyplavou na povrch.
  10. Hotové těstoviny slijeme a jemně je promícháme v hlubší pánvi s pestem, nebo olivovým olejem.
  11. Podávejte posypané bylinkami a lahůdkovým droždím!

Pokud vás recept zaujal, určitě mi dejte vědět, zda jste jej zkoušeli. Označovat můžete na facebooku a instagramu @cernajaknoc, #cernajaknoc.

Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *