KAKAOVÁ KOLEČKA

Přeji vám krásný začátek adventu. Letos cukroví na objednávku dělat nebudu, ale rozhodla jsem se podělit se svými nejlepšími recepturami z kolekce. Tyto kakaová kolečka jsou typickým vánočním cukrovím, neobsahují však klasickou mouku a cukr. Jsou tak přirozeně veganské, bezlepkové a raw.

Podle vzhledu je k nerozeznání od toho klasického (chuť je ale o dost jiná, ucítíte vůni opravdového kakaa). Kolečka patří mezi trošku složitější cukroví vzhledem k přípravě, ale výsledek stojí za to.

Těsto z lískových oříšků doplňuje lahodný krém s vůní skořice, cukroví je křupavé a zároveň vláčné.

Cukroví se suší v troubě, nebo v sušičce při 50 ° cca 6-8 hodin podle trouby.

Pokud nemáte výkonný mixér, využijte jako já food procesor – mám Bosch Ergomix za 800 kč.

Na cca 40 koleček budete potřebovat:

  • 100 g lískových oříšků
  • 60 g kvalitního strouhaného kokosu
  • 140 datlí
  • 2 lžíce nepraženého kakaa
  • 20 g zlatého lnu
  • 20 g kokosového cukru
  • špetka soli

Krém:

  • 100 g vlašských ořechů
  • 60 g agávového sirupu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetka soli

Čokoláda:

  • 100 g kakaového másla
  • 35 g nepraženého kakaa
  • 15 g kokosového cukru
  • špetka soli

Ozdoba:

  • půlky oloupaných mandlí  (okolo 20 ks)

 

Postup:

  1. Ořechy, kokos a zlatý len namixujeme najemno. Zvlášť umixujeme datle – můžete přidat trošku vody. V míse zpracujeme pomleté ořechy, kokos, len a datle, přidáme kakao, špetku soli a kokosový cukr. Vypracujeme těsto, které uválíme na tloušťku 4 mm. Vykrájíme kolečka, která poskládáme na plech vyložený pečícím papírem a sušíme je v troubě při 50° 6-8 hodin. Pokud chcete proces urychlit sušte na 80-100 °.
  2. Jakmile jsou kolečka usušená, připravíme si krém. Umixujeme vlašské ořechy na jemno, až začnou pouštět olej a konzistence bude kašovitá. Přidáme sirup, skořice, špetku soli a ještě chvíli mixujeme.
  3. Krém můžete na kolečka namazat kuchyňským nožem, nebo si dejte krém do cukrářského sáčku. Kolečka spojte krémem a nechte zatuhnout v lednici.
  4. Mezítím si připravte čokoládu na máčení. Rozehřejte veškeré ingredience ve vodní lázni a máčejte v ní kolečka a hned ozdobte mandlí. Tím, že budou kolečka studená z lednice, bude čokoláda tuhnout. Vše si připravte dopředu. 

Určitě mi dejte vědět, pokud vás recept inspiroval a budete kakaová kolečka připravovat. Označujte @cernajaknoc #cernajaknoc.

Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *