BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY S TOFU A ZELÍM

Bramborové knedlíky v odlehčené verzi ze špaldové mouky, plněné křupavým uzeným tofu a spoousta cibulky opečené do zlatova. Nepoznáte rozdíl od těch klasických. Nechte si chutnat!

Na cca 12 ks knedlíků budete potřebovat:

  • 800 g brambor
  • 300-400 g špaldové mouky
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce bramborového škrobu + troška na obalení

Na náplň:

  • 2 balení uzeného tofu
  • 2 střední cibule
  • olivový olej
  • černý pepř
  • sůl

Příloha:

  • 2 střední cibule
  • olivový olej
  • červené, nebo bílé zelí

Postup:

  1. Nejprve si uvařte brambory ve slupce a nechte je do druhého dne vychladnout, lépe se s nimi bude pracovat.
  2. Druhý den si připravte náplň na knedlíky. Nakrájejte nadrobno cibuli a tofu na kostičky. Vše opečte na oleji do zlatova.
  3. Poté si připravte těsto. Oloupejte slupku z brambor a brambory nastrouhejte na jemném struhadle. V míse je smíchejte se špaldovou moukou (nejprve přidejte 300 g, pokud by bylo těsto moc tekuté, přidávejte postupně), bramborovým škrobem a solí. Vypracujte rukama pevnější těsto. S těstem pracujte rychle, jelikož brambory někdy mají tendenci pouštět vodu. Podle toho také přidávejte množství mouky.
  4. Rozdělte těsto na 12 dílů, nebo podle toho, jak chcete mít knedlíky velké.
  5. Z jednotlivých kusů těsta vytvořte v dlani placku a tu naplňte do středu náplní z tofu a cibule a uzavřete v malý „měšec“, který nakonec v dlani zpracujte v kouli.
  6. Knedlíky nakonec obalte v bramborovém škrobu, aby se při vaření nepotrhaly.
  7. Vložte knedlíky do většího hrnce s vroucí vodou a po chvíli zamíchejte vařečkou, aby se knedlíky nepřilepily ke dnu hrnce. Knedlíky vařte na středním plameni 11-12 minut. Zda jsou knedlíky hotové zjistíte jednoduše vytažením jednoho knedlíku a propíchnutí špejlí. Pokud na špejli nezůstane těsto, jsou knedlíky hotové.
  8. Ke knedlíkům připravte ještě osmahnutou cibulku na olivovém oleji a zelí. Můžete použít buď vlastní kysané, které dochutíte dle potřeby – dosladíte, dokořeníte novým kořením, pepřem solí a bobkovým listem, nebo použijete kupované.
  9. Knedlíky podáváme se zelím a dozdobíme cibulkou.

Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *