HRUŠKOVÁ GALETKA

Krásný podzimní čas, dnes mám pro Vás úvodní recept na křehký koláč s hruškami.  Recept je velmi rychlý a náplň v těstě můžete obměňovat dle sezóny. Skvělé budou např. i švestky s portským vínem, jablka, nebo v létě broskve. Základem galetky je křehké těsto, které si lze připravit dopředu, uchovat v mrazáku a použít později. Samozřejmě čerstvé je nejlepší.

Tento recept vznikl ve spolupráce s magazínem ELLE CZECH. 

Na těsto budete potřebovat:

  • 1 a ½ hrnku hladké špaldové mouky (+ trošku na pomoučení)
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • ¼ lžičky soli
  • ½ hrnku studeného Nemásla (Alsan je také dobrá varianta)
  • ¼ hrnku studené vody
  • 2 lžičky jablečného octa

Na náplň:

  • 3-4 větší hrušky
  • ¼ hrnku kokosového cukru
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z jednoho (bio) citrónu
  • 1 lžíce skořice

Glazura:

  • 2 lžíce rostlinného mléka
  • 2 lžičky agávového sirupu
  • 1 lžíce kokosového cukru

  1. Nejprve si připravíme těsto. V míse smícháme prosátou mouku s cukrem a solí. Přidáme nakrájené máslo a propracujeme jej s dalšími surovinami.
  2. V mističce smícháme studenou vodu a ocet a dáme jej do rozpracovaného těsta. Vypracujeme nelepivé těsto, které bude držet dohromady. Pokud se těsto drobí, přidejte postupně malou lžičkou více studené vody.
  3. Hotové těsto vyklopte na pracovní plochu, zabalte jej do fólie a nechte odležet aspoň hodinu v lednici.
  4. Mezitím si připravte náplň. Nakrájejte hrušky na tenké plátky a v míse je jemně zamíchejte s cukrem, špetkou soli, skořicí a nastrouhanou kůrou z jednoho citrónu.
  5. Rozehřejte si troubu na 200°C.
  6. Na pomoučené pracovní ploše si rozválejte odležené těsto do tvaru kruhu o průměru 30-35cm a tloušťce 0,5cm. Opatrně vyválené těsto přeneste na plech vyložený pečícím papírem. (Můžete rozvalovat i na pečícím papíře.)
  7. Rovnoměrně skládejte hrušky do středu rozváleného těsta. Od kraje nechte volné asi 3-4cm po stranách kruhu.
  8. Až budete mít vyskládanou náplň, složte okraje galetky na náplň.
  9. Nakonec pomašlujte okraje těsta směsí mléka a sirupu a posypejte je kokosovým cukrem.
  10. Pečte galetku 40-50 minut, nebo až budou okraje hezky do zlatova upečené. Doporučuji zkontrolovat po 35 minutách pečení.
  11. Galettku podávejte s kopečkem zmrzliny, kokosové šlehačky, nebo politou javorovým sirupem

Pokud budete recept zkoušet, určitě mě nezapomeňte označit na instagramu pod hashtagem #cernajaknoc.

Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *