JABLEČNÝ KOLÁČ

Připravila jsem pro vás  výborný jablečný koláč, který je skvělý nejen v tomto podzimním čase. Teď jsou však k dostání česká jablíčka a budou po celou zimu (pokud je dobře uskladníte). Jako bonus je v něm oproti jiným koláčům slaný karamel. Vůbec se nemusíte bát jeho přípravy, zabere pár minut a výsledek stojí za to. (Pokud by se vám přece jen nechtělo karamel dělat, prostě jablečnou směs oslaďte kokosovým cukrem.)

Těsto je ze špaldové mouky, slazené pouze kokosovým cukrem a jako tuk jsem použila Nemáslo. To je oproti jiným průmyslově zpracovaným rostlinným tukům a hlavně margarínům skvělé díky svému složení. Obsahuje pouze Nejogurt, kakaové máslo, kokosový olej, řepkový olej, slunečnicový lecitin a sůl. Upozorňuju, že Nemáslo je fakt návykový a na chlebu chutná stejně dobře jako to, co si pamatuju z dětství!<3 

Na koláč budete potřebovat formu o velikost 31 cm. Pokud máte formu menší, tak odečtěte 1/3 z těsta, jablek i karamelu.

těsto:

  • 525 g hladké špaldové mouky
  • 6 lžic kokosového cukru
  • 338 g nemásla (+ troška na vymazávání formy)
  • 80 ml studené vody

náplň:

  • 1,5 kila jablek
  • 3 lžičky skořice mleté
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1,5 lžíce kukuřičného škrobu

karamel:

  • 200 g kokosového cukru
  • špetka soli
  • 4 lžíce kokosového mléka
  1. Nejprve si v míse smícháme prosátou mouku, trošku změklé Nemáslo a kokosový cukr. Rukou, nebo v hnětači těsto propracujeme tak, aby bylo máslo krásně zapracované do mouky a nakonec přidáváme postupně vodu. Množství vody záleží na tipu mouky (některá absorbuje víc tekutiny). Nakonec by vám mělo vzniknout nelepivé těsto.
  2. Hotové těsto zabalíme do fólie, nebo sáčku a dáme odležet na 30 minut do lednice.
  3. Mezitím si připravíme jablečnou směs a karamel.
  4. Oloupeme si jablka, zbavíme je jadřinců a nakrájíme je na tenké plátky.
  5. Do hlubší pánve dáme nakrájená jablka, podlijeme je troškou vody a přidáme kukuřičný škrob, skořici a perníkové koření. Směs podusíme asi 5 minut.
  6. Nakonec si připravíme karamel. Na menší pánvi rozehřejeme kokosový cukr, špetku soli a kokosové, nebo jiné mléko. Na menším plameni necháme karamel cca 5 minut probublat.
  7. Pokud máme vše připravené, nachystáme si formu na koláč, kterou si vymažeme troškou Nemásla (oleje) a vysypeme moukou. Použila jsem formu o velikost 31 cm.
  8. Vyděláme si těsto z lednice a rozdělíme jej na 2 kousky. Jeden menší o velikosti 1/3 z těsta a druhý větší. Ten větší kousek si rozválíme na tenký kruhový plát, kterým potom přikryjeme formu a vymačkáme těsto do krajů. Přebytečné těsto přepadávající z okrajů přidáme k malé části těsta. Těsto na dně prosekneme na pár místech nožem, aby se v něm při pečení netvořili vzduchové bubliny.
  9. Do koláčové formy vyložené těstem dáme připravenou jablečnou směs a rovnoměrně ji rozprostřeme.
  10. Nakonec vše zalijeme ½ připraveného karamelu. Pokud by vám do té doby karamel ztuhl, jednoduše jej rozehřejte na pánvi.
  11. 1/3 zbývající těsto využijeme na okraje a mřížku koláče. Postup jak na ni, najdete např. tady: CHCI NÁVOD NA MŘÍŽKU
  12. Můžeme přidat ještě vykrojené lístečky z těsta, nebo jiné tvary.
  13. Koláč pečeme na 170 ° přibližně 35 minut v troubě.
  14. Po upečení koláč necháme vychladnout a podáváme jej politý zbytkem karamelu.

 

 

 

Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *