LILKOVÉ LASAGNE

Lilek je moje oblíbená surovina a v létě ji v kuchyni používám často. Tyto lasagne jsou super odhlečené právě díky nahrazení těstovin lilkem. Vše doplňuje chuť čerstvě natrhaných vyzrálých rajčat a bazalky ze zahrádky. Recept je rychlý, bez lepku a živočišných surovin.

Doba přípravy: 35 minut příprava lilku + 30 minut pečení

Suroviny:

  • 1 kg rajčat
  • 150 g mrkve
  • 2 střední lilky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • veganský sýr na strouhání (použila jsem Tudlee)
  • bazalka
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  1. Lilek omyjeme vodou a usušíme. Nakrájíme jej na kolečka tlustá asi 0,5 cm. Na plech vyložený pečícím papírem dáme kolečka lilku a posolíme je z obou stran. Necháme z lilku za 20 minut „vypotit“ přebytečnou vodu. Po uplynulé době je otřeme kuchyňskou utěrkou, nebo ubrouskem.
  2. Lilek dáme péct do rozehřáté trouby při 180 ° na 15 minut.
  3. Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na drobno a osmahneme v hlubší pánvi na olivovém oleji. Přidáme pokrájená rajčata a postrouhanou mrkev na drobno. Chvíli vše orestujeme a nakonec necháme podusit asi 3 minuty pod pokličkou.
  4. V lisu rozmačkáme česnek a přidáme jej do omáčky. Vše dochutíme pepřem a solí a na závěr přidáme na drobno natrhanou bazalku. / TIP NAVÍC: Půlku omáčky jsem rozmixovala v mixéru a zase jsem ji vrátila do pánve, aby měla hutnější konzistenci.
  5. Připravíme si nastrouhaný sýr, pekáč na lasagne a upečené lilky.
  6. Nejprve do pekáče dáme na dno trošku omáčky, poté vrtsvíme vždy lilky, rajčatová omáčky, sýr a nakonec lístky bazalky. Celý proces opakujeme. Mně suroviny vyšly na 3 vrstvy. Použila jsem skleněnou mísu o průměru 23 cm.
  7. Vršek opět posypeme sýrem a bazalkou. Přikryjeme víkem pekáče, nebo alobalem a dáme péct do trouby rozehřáté na 180 ° po dobu 20 minut a na 10 minut bez víka, aby se vršek hezky zapekl.
  8. Hotové lasagne necháme nejlépe půl hodinky při pokojové teplotě, budou se lépe nabírat. I tak nečekejte, že se budou nabírat tak dobře jako ty klasické, ale chuť je famózní. 🙂

Dejte mi vědět, zda jste recept zkoušeli a jak se vám povedl. Na instagramu jej můžete označovat pod hastagem #cernajaknoc

Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *