GAZPACHO

Štítky:

O této polévce jsem slyšela už několikrát. Nikdy jsem ji doma však nepřipravovala. Vždy jsem dělala jen čistě rajčatovou. V Řecku jsem se do ní zamilovala a tak jsem sepsala recept i pro všechny milovníky. Protože věřím, že si ji zamilujete jako já. Gazpacho je studená polévka ze sezónní zeleniny. Jejím základem jsou (nejlépe) domácí zralá rajčata, papriky, okurek a spousta bylinek.

Příprava je velmi snadná, jen ji dobře rozmixujete a vychladíte. Výsledek je famózní a v tyto horké dny chutná skvěle.

Na 2 porce budete potřebovat:

  • 500 g zpařených rajčat bez slupky
  • 1 salátový okurek oloupaný a nakrájený
  • 1 zelenou papriku očištěnou od semínek a nakrájenou
  • 1 červenou papriku  očištěnou od semínek a nakrájenou
  • 1 oloupanou cibuli nakrájenou na čtvrtiny
  • 2 oloupané stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 1 lžíci vinného octu
  • oregano/bazalku
  • bagetku

 

Jak oloupat rajčata? Do varné konvice si dáme vařit vodu. Na plotně si nachystáme hrnec a se sítkem a do něj dáme rajčata. Až začne voda vařit, opatrně rajčata přelijeme horkou vodou a po chvíli je oloupeme. Tip: Nařízněte před zpařením vršky rajčat do kříže, slupka se tak sama horkou vodou trošku zkroutí 🙂

Postup:

  1. Do mísy dáme rajčata, papriky, okurek, cibuli, česnek, lžíci olivového oleje a octu, sůl, pepř a necháme 30 minut, nebo přes noc odležet.
  2. Zeleninu z mísy dáme do mixéru a rozmixujeme do hladka. Podle potřebné konzistence můžeme přidat více olivového oleje.
  3. Polévku dáme vychladit do lednice.
  4. Mezitím si opečeme bagetku nakrájenou na tenké plátky na trošce olivového oleje.
  5. Polévku podáváme studenou ozdobenou rajčaty, okurkem, bylinkami a zakápneme olivovým olejem.

Dejte mi vědět, zda máte vy nějáký jiný osvědčený recept, jelikož v Andalusii odkud polévka pochází, se prý v každé rodině dělá jinak. 🙂

 

Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *