GRILOVANÝ KVĚTÁK

Toto úžasné jídlo jsem objevila v Budapešti v podniku Mazeltov. Restaurace se nachází v židovské části města a vaří tam izraelskou kuchyni. Na internetu jsem našla pár variací tohoto jídla na podobný způsob. Rozhodla jsem se však pomocí vzpomínek toto jídlo sestavit tak, jak jsem se do něj zamilovala prvním soustem.

V restauraci jej podávali jako předkrm a já si jej objednala náhodou. Chtěla jsem si dát jen falafel jako hlavní chod, ale tím, že byl Silvestr, tak jsme se rozšoupli a mě nakonec  tato volba mile překvapila.

Věřím, že se do něj zamilujete jako já a bude teď grilovat květák o sto šest. Napadlo vás dát jej na gril? Nebo jste jen nudně opékali cukety a papriky?

Konzistenci tahini dresingu můžete regulovat podle vašich chutí. Hodí se i k jiným jídlům a do salátu. Můžete jej připravit i bez jogurtu, ale s ním má krémovější chuť. Pokud přidáte lahůdkové droždí, bude chutnat po sýru.

Suroviny (2-3 porce):

  • 1 hlávka květáku
  • granátové jablko
  • 100 g plátků mandlí
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Tahini dresing

  • 6 lžiček tahini (sezamová pasta, seženete ji ve zdravé výživě, nebo si ji jednoduše vytvořte)
  • 4 lžičky šťávy z citrónu
  • 150 g rostlinného jogurtu (použila jsem Alpro, můžete dát i normal)
  • lžičku soli
  • půl lžičky pepře

Postup:

  1. Zapněte troubu na 180 ° na horní i dolní pečení. Omyjte květák pod vodou a rozdělte jej nožem na jednotlivé růžičky, ty větší přepulte.
  2. Na plech vyložený pečícím papírem dejte pokrájený květák, pokapte troškou olivového oleje, posolte a opepřete. Pečte po dobu 55 minut a poté na 10 minut zapněte gril.
  3. Mezitím si připravte dresing. Do mixéru dejte všechny ingredience a zpracujte je do hladka.
  4. Na suché pánvi si ještě na středním plameni opražte plátky mandlí.
  5. Připravte si gránátové jablko tak, že z něj vyberete semínka.
  6. Do hlubokého talíře/misky nalijte cca půlku dresingu z mixéru, přidejte upečený květák a nakonec posypte plátky mandlí a granátovým jablkem.

Květák můžete dát i na gril. Počítejte s tím, že to bude chvíli trvat, ale chuť je skvělá! Navíc v létě je to ideální.

Dejte mi vědět, jak vám květák v tahini omáčce chutnal a zda jste jej o něco doplnili. 🙂

 

Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *