KOKOSOVÝ JOGURT

Štítky: , , , ,

Jogurty jsem vždy měla ráda, proto jsem v přechodu na veganství hledala alternativu. V běžných supermarketech jsou už v dnešní době k dostání různé alternativy. Jsou to především sojové dezerty a jogurty kokosové, ovesné a rýžové. Jejich konzistence je sice totožná s těmi klasickými mléčnými, ale mnohdy mají takový umělý „ocas“ a nic moc složení.

S výrobou jogurtů experimentuji už delší dobu a proto jsem Vám sepsala můj osvědčený recept.

Proč vlastně fermentovaný jogurt? Díky probiotikám docílíme zdravých střev a očistíme jeho stěny. Ve střevě dochází nejen k trávení, probíhá zde také spousta procesů souvisejících s naší imunitou.

Kokos můžete nahradit i kešu, lískovými, makadamovými, nebo jinými oříšky a vodu z ořechu klasickou filtrovanou vodou. Ten kokosový je však velmi lahodný. Jednou za čas neuškodí si udělat i něco z méně lokálních surovin.

Kešu jsou také vhodné jelikož při výrobě jogurtu nevzniká odpad. Jednodušu 100 g oříšků namočíte na 2 hodiny, poté je rozmixujete ve 150 ml vody, přidáte probiotika a necháte vše fermentovat.

Mladý kokos si můžete koupit buď vcelku (např. v Globusu, nebo Tescu) a dužinu s vodou oddělit doma. Některé firmy jako např. Mladý kokos nabízejí tyto složky zvlášť.

Tip navíc: Zbytky jogurtu, které zůstanou na stěnách sklenice od jogurtu, nebo poslední lžičku jogurtu, (pokud si ji dokážete odepřít) můžete použít jako „startovač pro další jogurt.

Suroviny:

  • 1 mladý kokos (obsah cca: 200 ml vody z kokosu, 200 g dužiny)
  • 1 lžička veganských probiotik (použila jsem z Vitalvibe, ale i v lekárně najdete veganské kapsle např. tyto: PROBIOTIKA

Postup:

  1. Kokos otevřete nejlépe pomocí sekáčku, nebo paličky a nože. Nejprve vylijete vodu do nádoby mixéru, poté lžící vydlabete dužinu.
  2. V mixéru vodu s dužinou umixujete v hladký krém. Přes jemné sítko přecedíte krém do sterilní zavařovací sklenice.
  3. Do základu nyní vmíchejte lžíci (obsah kapsle probiotik).
  4. Jogurt nechejte 24 hodin startovat při pokojové teplotě. Pokud máte sušičku, parní troubu, jogurtovač, nebo obyčejnou horkovzdušnou troubu, jogurt zde nechte při teplotě 42° max. 50° startovat. V případě druhé metody bude jogurt rychleji nafermentovaný.
  5. Hotový jogurt bude jemně nakyslý a hustější.
  6. Znovu jej rozmixujte do hladka a doslaďte dle potřeby např. datlemi. Podávejte ho jen tak, nebo s ovocem, čokoládou nebo z něj po naředění vodou připravte kefír a použijte jej do pečení.
  7. V lednici vydrží asi týden.

 

Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *