MAKOVÝ ZÁVIN

Makový závin je takovou mojí vzpomínkou na dětství a na moji vzdálenější babičku ze Slovenska. Mák bereme od druhé babičky Růženky, která ho kupuje v Drásově přímo od farmáře. Je moc dobrý a jsem ráda za takový zdroj. Připravuji ho z kynutého těsta, ale jeho příprava je lehká. 🙂

Časová náročnost: 15 minut + 1 hodina kynutí + 30 minut pečení

Ingredince na 1 závin:

Těsto:

  • půl kostky droždí (značka Fala je moje osvědčená)
  • 300 g špaldové hladké mouky (můžete použít i klasickou pšeničnou)
  • 120 ml rostlinného mléka (jak na domácí mléko najdete recept zde: http://cernajaknoc.cz/index.php/2017/03/24/5-tipu-na-ne-mleko/
  • špetka soli
  • 40 ml vody
  • 30 ml řepkového/slunečnicové oleje (onehdá jsem neměla jinej než olivovej, tak jsem ho tam dala a nebylo nic poznat)
  • 1 lžíce vanilkové hrašky (nahrazuje vejce a je fakt super, seženete ji ve zdravé výživě)
  • 1 lžíce cukru (třtinového, nebo klasického – lžíce nikoho nezabije)

Náplň:

  • 200 g mletého máku (umelte ho těsně před pečením, bude krásně čerstvý a vlhký)
  • 200 g sušených švestek (lze nahradit povidly – počítejte ale s jejich velmi sladkou chutí)
  • 1 lžíce skořice
  • hrst datlí (nebo 3 lžíce sladidla – agávový sirup, datlový sirup)
  • případně voda na naředění

30 ml rostlinného mléka si nachystejte na pomazaní závinu před pečením

Postup:

  1. V malém hrnci si ohřejeme mléko. Odstavíme a necháme trošku vychladnout, asi 10 minut.
  2. V míse si smícháme prosátou mouku se špetkou soli. Uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem. Zasypeme moukou a necháme startovat droždí, asi 15 minut do jeho ,,vyběhnutí“.
  3. Potom přidáme olej, vodu, hrašku a vypracujeme ručně těsto. Mísu přikryjeme utěrkou nebo fólií a dáme kynout na teplé místo. Buď k topení, nebo na chvíli rozehřejeme troubu na 50 stupňů a vypneme. Necháme kynout asi hodinu.
  4. Mezitím si připravíme náplň. Umeleme si mák a v mixéru ho smícháme se sušenými švestkami, datlemi, skořicí a troškou vody. Umixujeme v hladkou směs. Můžeme přidat i trošku rostliného mléka a směs lehce provařit v hrnci na plotně. Dosladíme dle chuti.
  5. Zapneme si troubu na 180 °.
  6. Vykynuté těsto vyklopíme na moukou poprášený stůl a vyválíme na obdelník s rozměry 40 cm na délku a 25 cm na šířků.
  7. Na těsto stěrkou rovnoměrně rozetřeme připravenou náplň. Musíte mít konzistenci marmelády. Pokud by byla moc tekutá, vyvařte z ní trošku vody jednoduše tak, že ji v hrnci povaříte.
  8. Závin stáčejte pomalu dovnitř, až ze strany bude jako šnek. Konce zahněte dovnitř. Závin dejte na plech vyložený pečícím papírem a jeho povrch potřete pomocí mašlovačky mlékem.
  9. Pečte při 180 ° cca 30 minut. Dbejte však u pečení v potaz zkušenosti s vaší troubou.
  10. Až bude závin do zlatova upečený, vydělejte jej z trouby, nechte vychladnout a servírujte s dobrým kafem.

Možná se divíte, že moje náplň je do fialova. Přidala jsem totiž trošku višňové marmelády do náplně 🙂 Nebojte se experimentovat!

Děkuji za inspiraci Klárce Kaňové. Na jejím instagramu najdete spoustu typů nejen na zdravé vaření, ale i cvičení. Klárka je moc šikovná fyzioterapeutka, proto ji určitě sledujte. https://www.instagram.com/fitandtasty/

Napište mi, jak se Vám závin povedl a označte mě pod hastagem #cernajaknoc. Těším se na Vaše záviny a další dobroty mnou inspirované.

 

Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Komentáře k příspěvku “MAKOVÝ ZÁVIN

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *