QUICHE

Konečně jsem objevila skvělý recept na slaný koláč qiuche v rostlinné verzi a tak se s vámi o něj dnes podělím. Quiche měl velký úspěch na marketu v Brně a u nás doma. Ingredience v náplni se dají měnit podle sezóny, nebo toho, co zrovna máte doma. Mě zbyla cuketa, takže tento konrétně je i s cuketou. 🙂 Koláč se dá jíst teplý i studený. Je ideální na snídani, nebo i jako hlavní chod. Hodí se i jako skvělé pohoštění pro návštěvy a např. i na blížící se oslavu Nového roku.

Ingredince na 1 koláč:

Těsto:

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • lžička kypřícího prášku (besfosfátového)
  • lžička soli
  • 100 ml oleje
  • 100 ml vody

Náplň:

  • 3 balení tofu (natural, nebo třeba uzeného)
  • 1 balení rostlinné smetany (Alpro Soya např. )
  • 100 g sušených rajčat (můžete použít i čerstvá)
  • 1 červená a 1 žlutá cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 500 g čerstvého špenátu
  • bylinky – rozmarýn, oregáno, bazalka – nebo bazalkové pesto
  • lžička soli
  • čerstvě mletý pepř
  • lžička černé soli (nemusí být, ale koláči dodá vajíčkovou chuť)

Příprava těsta:

Všechny ingredience si pořádně prohněteme v míse, těsto zabalíme do fólie a necháme uležet v lednice mezitím, co si připravíme náplň.

Náplň:

  1. Nakrájíme si na drobno cibulku a česnek. Osmahneme je na olivovém oleji. Přidáme rajčata se špenátem a chvíli je podusíme pod poklicí. Špenát výrazně zmenší svůj objem.
  2. V mixéru si mezitím rozmixujeme tofu, smetanu, lahůdkové droždí, lžičku soli, černou sůl, pepř a bylinky, nebo 3 lžíce bazalkového pesta.
  3. Až bude směs na pánvi hezky opečená, vmícháme do ní tekutou směs z mixéru a vše podle chuti osolíme, nebo opepříme.
  4. Vytáhnete si těsto z lednice a rozválíme si ho na plát o velikosti formy na qiuche a ještě trošku. Musíme totiž počít s okraji koláče. Takto rozválené těsto dáme do formy vyložené pečícím papírem. Pořádně těsto zatlačíme i do krajů, přebývající těsto odřízneme. Ze zkušenosti vím, že těsto nikdy moc rovnoměrně nevyválím, aby mi to vyšlo do krajů, takže pak zbytečky z jedné strany vyplňuji tu druhou.
  5. Těsto ještě před pečením prosekneme nožem a nalijeme na něj náplň z pánve. Stěrkou zarovnáme povrch a dáme péct do rozpálené trouby při 180°asi 40-45 minut.
  6. Koláč krájíme nejlépe po vychladnutí druhý den. Docílíme tak rozležených chutí a quiche se bude lépe krájet.
  7. Podáváme ho buď studený, nebo ohřátý v troubě.
Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *