VÁNOČKA

Štítky: , ,

Krásný předvánoční čas, nějak se nám to zase přehouplo a je tady konec adventu a brzy Vánoce. K Vánocům patří jemná, vláčná a na povrchu křupavá Vánočka podávaná s horkým kakaem. Tady je na ni recept. Je z celozrné mouky, bez vajec, mléka…však vy víte, taková zdravější verze.

Suroviny:

  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 250 g hladké celozrné mouky
  • 150 g kokosového nektaru (nebo 100 g klasického cukru)
  • 100 g kokosového oleje (+ na pomazání)
  • 9 g droždí (použila jsem Alnatura sušené)
  • 300 ml rostlinného mléka (+ na pomazání)
  • špetka soli
  • 1-2 lžíce rumu
  • hrst rozinek (pokud nemáte rádi, tak vynechejte)
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu (nebo lžičku Alnatura bio kůry z citrónu)
  • muškátový oříšek (buď trošku strouhněte z celého, nebo přidejte špetku toho mletého – doporučuji kvalitní od Sonnentor)
  • 50 g plátků mandlí
  • vanilka (aroma, nebo vanilkový cukr)

 

 

  1. Rozinky namočíme do rumu s teplou vodou. (na 30 minut) Před použitím je necháme okapat na sítku.
  2. Nahřejeme si v hrníčku na plotně 100 ml mléka a rozmícháme v něm dvě lžičky cukru a droždí. Kvásek necháme pracovat 15 minut.
  3. V míse smícháme mouku, špetku soli, 2/3 mandlí,  okapané rozinky, muškátový oříšek, kůru z citrónu, vanilku, kokosový nektar, kokosový olej, kvásek a zbytek mléka (ten také trošku nahřejte, kdyby byl studený, těsto by nekynulo).
  4. Těsto nechte kynout na teplém místě, zakryté utěrkou asi 1-2 hodiny.

5. Poté si ho rozdělte podle celkové hmotnosti na 9 dílů. Z těch si vytvořte copy.

6. Zapleťte je podle postupu, který je na tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=dLOJwy3WuTw  Doporučuju si v nastavení videa upravit rychlost přehrávání na minimální a postupovat po jednotlivých krocích. (Pokud pletení zvládáte bez pomoci, tak gratuluji)

7. Vánočku pomašlujte směsí mléka (asi 30 ml, lžičky kokosového oleje a posypejte zbytkem plátků mandlí.

8. Vánočku zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte kynout další hodinu.

9. Do Vánočky zapíchněte 4 špejle. Ty slouží pro kontrolu propečení a hlavně z důvodu zpevnění jednotlivých pater Vánočky.

10. Vánočku pečte v horkovzdušné troubě 5 minut na 220 °, poté teplotu snižte na 160 ° a pečte dalších 45 minut. Pokud vytáhnete špejli a nebude na ní těsto, Vánočka je hotová.

11. Vánočku podávejte s domácí marmeládou, nebo javorovým sirupem, horkým kakaem, nebo čokoládou. Kreativitě se meze nekladou.

 

Pokud se Vám recepty líbil, budu ráda za označení na fotce a sdílení. 🙂 A napište mi, jak se vám povedla.

Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *