CUKRAŘINA WEEK 7.

Štítky:, ,

Článek navazující na téma mého studia cukrářky je opět tady. V prvních řádcích bych především chtěla všem poděkovat za velkou podporu a pozitivní ohlasy. Upřímně jsem to nečekala a jsem za to moc ráda. Pokud samozřejmě máte nějaké otázky krom toho, co uvedu zde, neváhejte mne kontaktovat na sociálních sítích, nebo přímo tady v komentáři.

Mám za sebou sedm týdnů studia a konečně jsem si začala zvykat na režim každodenního brzkého vstávání. Ustálila jsem stravu, tréninky a režim celkově. V prvním článku jsem se Vám zmiňovala o tom, že během třídenní praxe je problém se v klidu nasnídat a nasvačit. Během času výuky 6:20-14:00 jsme měli pauzu jen v 11 hodin na oběd. Takže jsem se v 5 ráno ,,napráskala“ ovesnou kaší, abych do 11 hodin vydržela na nohách. Upřímně mi bylo dost zle. Společně se spolužačkami jsme se shodli, že by bylo dobré požádat paní mistrovou o rozdělení pauzy. Díky tomu v 9 hodin dostaneme prostor 10 minut. Beru to jako úspěch, jelikož nikdo neměl ,,koule“ na to, zeptat se. Vzala jsem to na sebe a mistrová kývla.

Od doby posledního článku se přehouplo čtvrtletí a to znamenalo dost testů a zkoušení. Podařilo se mi získat dobré výsledky a čtvrtletí jsem uzavřela s třema dvojkama.

Vzhledem k blížícím se Vánocům jsme začali v praxi péct cukroví. Jsme velké pracoviště a objednávek na Vánoce je dost. Takže tomu odpovídali i počty. Během tří týdnů jsme napekli asi desítku tisíc kousků cukroví. Naše dílna dostala za úkol dva druhy z kolekce. Byli to medové zvonky plněné povidlím a kakaové stromky plněné krémem. Potahovalo se polevou, zdobilo a do toho probíhala standartní výroba produktů na zakázku a do školního obchodu. Dílnou se linula vůně perníkového koření a trouba nestíhala. A to má tři patra. Jenže každé z nich peče jinak.

Na ty hory nádobí jsem si už zvykla, rejžák je můj kámoš a k tomu hlavně gumové rukavice. Savo a jiné chemikálie tečou proudem. 😀 A s tím i krém na ruce (čti mastná indulona), který se stal mým must have. Manikúra šla totiž na druhou kolej, nehty máme ostříhané velmi nakrátko a záděry až na uších.

Z výrobků jsem si opět vyzkoušela větrníky. Tentokrát to bylo 40 kusů a z velké části už jsem věděla, jak na to. Což bylo super. Zopakovala jsem si výrobu základního pudingového krému, smetanové náplně a další základní postupy, které se mi budu hodit k závěrečným zkouškám.

Mám radost, že jsme se i trošku dali dohromady v kolektivu, jelikož první dny jsem z toho byla dost nesvá. Jsem společenský člověk, ráda si povídám s ostatními a většinou jsem dost nahlas. Tady ale na praxi spíš musíte mlčet a makat.

Smířila jsem se všemi těmi postupy a kvalitou potravin. Snažím se z toho dostat maximum. Už teď můžu prozdradit, že jsem díky cukerným rozvarům a šlehání bílkového krému objevila kouzlo aquafaby. To je vyšlehaný cizrnový nálev. Určitě Vám odtajním jak na to v chystaném článku.

S čím trošku bojuju a myslím si, že to je problém i v budoucnu v cukrářském oboru je práce vs. hodnota a cena výrobku.

To je ale téma na další článek. Přivedlo mne to ale k tomu, abych napsala, kolik jsme dostaly „kapesné“. Já konkrétně jsem na účet dostala 490,-. Je to malá odměna za výrobky, které dílna vyexpedovala. Spolužačky, které jsou na dílně déle (jelikož já jsem nastoupila později) a tím pádem dělali více výrobků a např. i dortů dostaly až 900,-.

Na závěr ještě nějáké moje poznatky ze školy:

  • Nemá smysl se hádat s učitelkou o výživové pyramidě. Jasně, pečivo a maso je základ.
  • Nesnaž se o kreativitu. Dort s kytičkama z modelovací hmoty je nejhezčí. Je tomu tak už 30 let a bude dalších 20.
  • Nauč se postup doslovně a nebudeš mít problém. V opačném případě dostaneš výklad, jak je záměna slova (byť synonyma) zásadní.
  • Alginát je krásná ozdoba pro všechny dezerty. Nikdy neříkej, že je to kýč před mistrovou.
  • Doplňování surovin ve skladu v pátek je super.
  • Smoothie je univerzální jídlo a v nouzi opravdu zasytí a když přidáte guaranu, tak i nakopne.

Čím dál víc si vážím lidí ve službách a všech, co makají rukama. Zamysleli jste se někdy kolikrát dezert projde rukama cukráře, než se dostane k Vám? U cukroví je to tak 10x.

Přeji Všem krásný start do nového týdne a hlavně žijte svoje sny jako já #vegancukrarka

Černá jak noc

Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *