SKOŘICOVÉ ROLKY

Štítky:, , ,

Miluju skořici a to nejen na podzim. No a taky kynutá těsta, protože chutnají tak vláčně a nejsou až tak složitá. Aspoň ne toto na skořicové šneky/rolky.

Náročnost: střední / Čas: 45 + 20 minut kynutí, 25-35 minut pečení

Ingredience:

  • 350-400 g celozrné hladké mouky
  • 1 balení instatního droždí, nebo cca 10 g z kostky čerstvého droždí
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 5 lžic kokosového oleje nebo veganského másla
  • půl lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 lžíce skořice
  • 100 g vlašských ořechů
  • 3 lžíce agávového sirupu (nebo jiného sladidla, např. javorový sirup bude super)
  • půl lžičky soli

Postup:

1. Na plotně si rozehřejeme mléko s 2 lžícemi kokosového oleje (nebo máslem). Necháme vychladnout cca 10 minut.

2. V míse si smícháme mouku, droždí, sůl a muškátový oříšek.

3. Do suché směsi přidáme mléko s olejem.

4. Pořádně zamícháme a uhněteme těsto, které v míse zakryjeme fólií. Aby nám těsto krásně vykynulo, což v chladnu moc nejde, usnadníme si to jeho umístěním do trouby rozehřáté na nejnižší stupeň. (50 °)

*Můžete ho jen dát k topení, nebo do tepla. Vykyne i při pokojové teplote 22 °.

5. Těsto by po 40-60 minutách mělo být vykynuté. Na pracovní plochu si nasypeme trošku mouky a těsto vyklopíme z mísy. Pořádně ho rukama hněteme, aby se z něj dostaly bubliny vzniklé kynutí. Těsto si rozválíme na plát o cca (35 x 50)  velikosti plechu.

6. Rozválené těsto potřeme (použila jsem mašlovačku) 3 lžícemi kokosového oleje, polijeme agávovým sirupem, posypeme zbytkem skořice (0,5-1 lžíce) a nasekanými vlašskými ořechy. (pekanové budou taky skvělé)

7. Těsto pomalu rolujeme směrem dovnitř do „rolády“. Tu si nařežeme (mně se osvědčil zubatý nůž na pečivo) na cca 5-10 cm tlusté šněky. Ty potom klademe na plech, nebo jako jsem to udělala já, do kulaté formy vyložené pečícím papírem.

8. Mezi šneky necháme rozestupy, protože je necháme ještě cca 20 minut nakynout.

9. Pečeme je na 180 ° cca 25-35 minut do zlatova.

10. Skořicové rolky jsou super, protože je nemusíte krájet, každý si vezmu rolku, ale pozor – mizí rychle. A když je potřete troškou ořechového másla, nebo si k nim uděláte kafe, vytvoříte neskutečnou kombinaci.

Tak si je užijte a určitě dejte vědět, jak se Vám povedly. Budu ráda za Vaše komentáře a fotky <3

Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *