GRANOLA Z NAKLÍČENÉ POHANKY / SKOŘICE / MERUŇKY

Štítky:, , ,

Granola z ovesných vloček je super, ale pokud vyhledáváte bezlepkovou verzi. nebo něco navíc v podobě naklíčené pohanky, určitě ji zkuste! Lněné semínko v receptu je skvělým zdrojem Omega – 3 mastných kyselin, které se po rozemletí uvolní. Klíčením pohanky dojdete k aktivaci a zvyšuje se výživová hodnota. Pohanka je zároveň levnou surovinou, stejně jako len, slunečnicové a jiné lokální semínka. 🙂

Množství: 1-2 plechy

Příprava: 15 minut + cca 2 hodiny pečení + 1 den klíčení

Ingredience:

  • 400 g pohanky kroupa
  • 150 g mandlí
  • 100 g lněného semínka
  • 100 g dýňových semínek
  • 100 g slunečnicových semínek
  • ( u té kombinace semínek záleží na Vašich chutích, cenově ale vychází dobře použít len, slunečnici a doplnit těmi dýňovými)
  • 100 g sušených meruněk
  • 2 lžičky skořice
  • 150 ml sirupu (z agáve, datlového apod.)
  • 10 lžic olivového nebo kokosového oleje

Postup:

  1. Pohanku propláchneme a namočíme na 2 h do vody.
  2. Po dvou hodinách vodu slijeme a pohanku necháme jeden den klíčit v cedníku. V průběhu ji proplachujeme.
  3. Nasekáme si mandle a meruňky. Rozmixujeme nebo umeleme lněné semínko.
  4. V míse smícháme semínka, mletý len, mandle, meruňky, skořici, naklíčenou pohanku, skořici, olivový olej a sirup.
  5. Pořádně promícháme a rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem.
  6. Pečeme cca 2 hodiny a v průběhu pečení směs promícháváme, aby se upekla rovnoměrně.
  7. Dobře propečená granola se uchovává v suchu např. v zavařovačce.

Určitě dejte vědět, pokud budete granolu přiravovat, jak se Vám povedla 🙂  

Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *