PEČENÁ RAJČATA NALOŽENÁ V OLIVOVÉM OLEJI / ČESNEK / TYMIÁN

Štítky:,

Končí léto a s ním i sezóna čerstvého ovoce a zeleniny. Jelikož našim rajčatům se letos bohužel nedařilo, celé léto mne jimi zásobovala babička a taťka. Taťkovým se dokonce tak dařilo, že i přes zářijové ochlazení krásně plodí.

Jsem zastáncem konzumace čerstvých plodin a ne jejich zavařování. Co ale miluju jsou  sušená rajčata. Jenže u nás není tak spalující sluníčko jako v Itálii, aby se na něm vysušily.

Připravila jsem tento recept na pečená rajčata naložená olivovém oleji s česnekem a rozmarýnem, aby jste si je, jako já, mohli vychutnat vždy, když na ně dostanete chuť a nemuseli do obchodu.  Protože když máte v komoře sklenici s naloženými rajčaty, můžete je snadno přidat do těstovin, bagety, salátu, nebo je jíst jen tak jako delikatesu.

Doba přípravy: 20 minut chystání, 1,5 hodiny pečení

Ingredience:

  • rajčata (z první várky jsem pekla cca 1,5 kg rajčat)
  • 2 stroužky česneku
  • tymián
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

  1. Rajčata si rozkrájíme na půlky a vyskládáme je na plech vyložený pečícím papírem.

2. Pečeme je 90 minut na 180 ° v horkovzdušné troubě.  (Jak vidíte, mně se trošku připekly, ale to jen proto, že jsem chtěla dostat přebytečnou vodu pryč a přidala jsem stupně. Což není potřeba)

 

3. Upečená rajčata potřeme směsí z vylisované česneku, obraných lístečků tymiánu, olivového oleje a lžíce soli.


4. Nachystáme si sklenici (zavařovačku), kterou budeme plnit rajčaty. Půlky rajčat přiklopíme k sobě a vyskládáme jimi sklenici tak, aby byly na sobě těsně.

5. Do sklenice můžeme přidat ještě zbylé snítky tymiánu a rajčata zalijeme olivovým olejem až po okraj. 

6. Uchováváme v lednici.

Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Komentáře k příspěvku “PEČENÁ RAJČATA NALOŽENÁ V OLIVOVÉM OLEJI / ČESNEK / TYMIÁN

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *