NADÝCHANÉ LÍVANCE S OPILÝMA ŠVESTKAMA

Štítky:, ,

Dlouho jsem hledala recept na perfektní lívance. Nakonec jsem na něj přišla. A jelikož jsem jako každý rok dostala švestky od setřenice ze sadu, trošku jsem je opila a s lívanci (i samotné) chutnaly neskutečně. Takže by škoda se nepodělit o recept. Je sezóna a tak české švestky najdete i v obchodě a na trzích. A čerstvé fky jsou taky konečně za přijatelnou cenu běžně v Lidlu a dalších obchodech))))

Suroviny na cca 10 lívanců:

  • 1 1/4 hrnku polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečení
  • 0,5 lžičky soli
  • 2 lžíce třtinového cukru (kokosového nektaru, nebo jiného sladidla)
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 1/4 hrnku vody
  • 1 lžíce oleje
  • vanilka (používám kapky od Grešíka)

Na omáčku z opilých švestek budete potřebovat:

Postup:

  1. V míse smíchejte suché suroviny: mouku, prášek do pečení, cukr a sůl.
  2. V další misce pořádně promíchejte mléko s olejem, vodou a vanilkou. Směs se logicky nespojí, kvůli odlišné hustotě kapalin.
  3. Do mísy se suchými ingrediencemi pomalu metličkou vmíchejte tekutou směs. Pořádně promíchejte a asi 5 minut nechte uležet.
  4. Mezitím se připravíme směs ze švestek:
  5. Asi 20 švestek jsem odpeckovala a nakrájela na menší kousky. Dala jsem je do menšího hrnce a podlila je 150 ml vody, lžící rumu, lžičkou cukru a 10 kapkami vanilky od Grešíka. Směs jsem na středním plameni přivedla k varu a počkala až se (skoro) vypaří voda, švestky se opijou a zkaramelizují.
  6. Pánev si pomašlujte olejem a lívance pečte na středním plameni.
  7. Vždy, když se začnou tvořit na povrchu bublinky, lívanec otočte a opečte z druhé strany.
  8. Lívance servírujte polité omáčkou ze švestek.

Určitě mi dejte vědět, pokud budete lívance vařit. 🙂 Děkuji za podporu a přeji Vám, ať máte radost z vaření, stejně jako já.

 

Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *