VELIKONOČNÍ TABULE/POLÉVKA/NÁDIVKA/JIDÁŠE

Štítky:, , , ,

Symbolem Velikonoc jsou vajíčka. Pro moji babičku, co chová svoje slepičky je největší záhadou letošních Velikonoc, cituji: ,,Jak to všechno upečeš bez vajíček?“. Babi jsi můj velký vzor a k pečení jsi mne inspirovala ty. Samozřejmě i moje maminka. A tak jak vždycky říkáš: ,,Pozorně se dívej a uč!“.

Žádný beránky  zabíjet nebudeme. Ale upečem si ho, na symbol úcty ke zvířatům. Recept na něj je stejný jako na bábovku. Jen jsem ho nedělala mramorový. 🙂 odkaz tady >CHCI RECEPT NA BERÁNKA

Nádivka s kopřivami voňavá po uzeném a jaru? Jo, plná bylinek a bez rohlíku. (Jo babi, BEZ ROHLÍKŮ 😀 )

  • 500 kg žitného chlébíku ( lze použít vařené jáhly pro bezlepkovou verzi)
  • balení uzeného tofu (250 g)
  • balení tempehu uzeného / smaženého
  • 200 ml rostlinné smetany
  • 500 ml rostlinného mléka
  • kurkuma
  • 100 g hrašky
  • cibule
  • česnek
  • olivový olej
  • hrst vlašských ořechů
  • bylinky dle libosti: majoránka / petržel, kopřivy /medvědí česnek /pažitka

nádivka před upečením

Postup:

  1. Nakrájíme chleba na kostičky o velikosti asi 1 cm.
  2. Chleba v míse pokapeme mlékem, aby trošku nasákl.
  3. Oloupeme si cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme na jemno a osmahneme ji spolu s česnekem na olivovém oleji.
  4. Nasekáme si na drobno vlašské ořechy a bylinky. Já jsem použila kopřivy, medvědí česnek, pažitku a petržel.
  5. Do mísy k chlebu přidáme osmahnutou cibulku s česnekem, ořechy, bylinky a nakrájené kousky tempehu. Opět tempeh krájíme na kostičky o velikosti 1 cm.
  6. V druhé míse si připravíme směs 100 g hrašky a 0,5 ml mléka. Nalijeme do první mísy a pořádně promícháme.
  7. Rozehřejeme si troubu na 200°. Vymažeme pekáč olejemem a vysepeme moukou/strouhankou.
  8. Směs na nádivku rozprostřeme v pekáči/zapékací misce.
  9. V mixéru si připravíme vajíčkovou směs. Rozmixujeme tofu s 200 ml smetany a kurkumou.
  10. Nalijeme rovnoměrně na nádivku a vařečkou trošku zamícháme, aby se nám nádivka pořádně zapekla.
  11. Pečeme asi 25-30 minut na 200° do zlatova.
  12. Nádivku podávejte teplou, či studenou. Obě varianty jsou výborné.

Jarní polévka

  • šalotka
  • olivový olej
  • brambora
  • kopřivy
  • medvědí česnek (můžete přidat i špenát)
  • sedmikrásky
  • voda podle toho jak chcete polévku krémovou
  • sůl, pepř
  1. Na rozehřátém olivovém oleji si osmahneme šalotku nakrájenou na drobno.
  2. Nastrouháme se bramboru a přidáme ji k šalotce. Lehce osmahneme.
  3. Přidáme nasekané kopřivy a medvědí česnek.
  4. Zalijeme horkou vodou  a povaříme asi 2 minuty.
  5. Dochutíme solí a pepřem a rozmixujeme buď v mixéru, nebo tyčovým mixérem. Až nám vznikne hladký krém podáváme polévku ozdobenou sedmikráskami.

Jidáše mne letos bavily nejvíc. Zkuste vymotat co nejoriginálnější tvary a uvidíte, že je to sranda:-)

  • 250 ml ovesného mléka (vločky na jemno rozmixujete ve vodě, přecedíte přes sítko, plátýnko, ponožku.. cokoliv a máte mléko)
  • 500 g polohrubé mouky
  • půl lžičky soli
  • balíček sušeného droždí / 30 g kostka droždí čerstvého
  • 3 lžíce kokosového cukru
  • 3 lžíce jablečného pyré – přesnídávky
  • 6 lžic slunečnicového oleje
  • lžička citrónové kúry
  • tři lžíce mletých ořechů (vlašáky jsem použila)
  • lžíce rumu
  1. Ohřeme mléko v hrnci.
  2. Ve větší míse si připravíme mouku, sůl a doprostřed uděláme důlek. Do něho nasypeme droždí.
  3. Zasypeme to cukrem a zalijeme asi 200 ml teplého mléka
  4. Pořádně promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  5. Asi po 10 minutách přidáme do těsta olej, jablečné pyré, citrónovou kůru, mleté ořechy a zbytek mléka (lžíci si nechte ještě na potírání). Zakryjeme utěrkou a necháme kynout 40 minut na teplém místě. Klidně na topení.
  6. Z těsta rozvalujeme „hady“ a pletem jidášky. Uzly, esíčka, copy. Mrkněte na internet, inspirace je spousta:-)
  7. Dáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut nakynout.
  8. Mezitím si rozehřeme troubu na 220°. Potřeme jidášky směsí mléka a rumu.
  9. Pečeme dozlatova, já jsem je pekla kolem 10 minut, ale záleží na troubě.
  10. Jidášky nejsou sladké, jedí se polité agávovým sirupem, nebo s medem (pokud jej jíte).

Letos mne to pečení bavilo, protože od Vás dostávám stále krásné ohlasy, což mne posouvá dopředu ve tvoření. Pokud budete zkoušet některý z receptů, budu ráda když se ozvete, jak se povedl. Můžete označovat pod hastagem #cernajaknoc.

Krásné Velikonoce a úspěšné tvoření  🙂

Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *