Směs vloček, ovoce, oříšků a semínek to je klasika. Když to všechno zapečete s datlovým sirupem a šťávou z pomeranče, tak to povýšíte na úžasnou křupavou granolu.
Zároveň mám pro Vás tip, kde kupuji levně a výhodně semínka a oříšky. Je to převážně u firem Wolfberry a Awa shop. Když nestíhám, tak to jistí nákup v Lidlu. Kešu jsou smetanová a použila jsem je i v tomto receptu.
Z tohoto množství mi vyšlo cca 1,7 kg granoly 😀 (náklady kolem 300,- nedá se to přesně vypočítat, protože semínka kupuji po velkých baleních)
Na recept budete potřebovat:
Základ:
- 500 kg balení ovesných vloček – koupila jsem v Lidlu mix za 12,90.-
Dle fantazie, možností a chutí:
- 1/2 hrnku lněných semínek
- 1/3 hrnku konopných semínek
- 1/3 hrnku chia semínek
- 1/2 hrnku slunečnicových semínek
- 1/2 hrnku máku
- 1/2 hrnku dýňového semínka
- balení kešu ořechů z Lidlu (cca 200 g)
- sušené ovoce – použila jsem mix meruněk, švestek, hrušek a křížal z Lidlu
- kokosové vločky
Na dochucení
- špetka soli
- lžička skořice
- šťáva z jednoho pomeranče
- 1/2 hrnku datlového sirupu
Postup:
- Předehřejte si troubu na 160 °.
- V míse smíchejte vločky, ořechy a semínka.
- Přidejte špetku soli, skořici, směs šťávy z pomeranče s datlovým sirupem a vše pořádně rukama promíchejte.
- Rozprostřete na plech s pečícím papírem. Mne to vyšlo na dva plechy. Pekla jsem v intervalech 8 minut. Vždy jsem směs promíchala vařečkou, aby se vločky nezpekly dohromady. Celkově jsem granolu pekla cca 25 minut.
- Granolu nechte vychladnout a poté do ní přidejte nakrájené sušené ovoce a kokosové vločky.
- Uskladněte ji v uzavřené nádobě.
- Podávejte s jogurtem, (ne)mlékem, nebo ji mlsejte jen tak. 🙂
Určitě mi dejte vědět, jak Vám chutnala označujte pod hastagem #cernajaknoc/@cernajaknoc