HLÍVOVÝ GULÁŠ NA ČERVENÉM VÍNĚ

Štítky:,

Krásnou neděli Všem,

dnes mám pro Vás recept na houbový guláš z hlívy. Slyšela jsem na něj samou chválu a opravdu chutná skvěle. Vylepšila jsem ho o temperamentní chuť červeného vína.

Pro ty co stále „bojují“ v rodině a společnoti s nepochopením veganství mám dvě rady. Za 1. NEBOJUJTE, tím nic nevyřešíte a jen si ubližujete. Za 2. zkuste jim uvařit tenhle guláš, budou se oblizovat až za ušima! 🙂

Užijte si recept a určitě mi dejte vědět, jak Vám chutnal. Označujte #cernajaknoc/@cernajaknoc na instagramu a facebooku 🙂

Doba přípravy: 40 minut

Porce: 4 osoby

Na recept budete potřebovat:

  • 600 g hlívy ústřičné
  • olivový olej
  • dvě střední cibule
  • dva stroužky česneku
  • půl lžičky mletého kmínu
  • dvě lžíce mleté papriky
  • lžíce majoránky
  • sůl a pepř na dochucení
  • 150 ml rajčatového protlaku/já jsem používám domácí, nebo rajčatovou omáčku, co se prodává k těstovinám (Alnatura z Globusu je moc dobrá, nebo v Lidlu mají s bazalkou a taky je vyníkajcí)
  • cca 700 ml horké vody, či zeleninového vývaru (na vývar nebyl čas, použila jsem vodu a dochutila bylinkami – oregano, více majoránky a česneku)
  • 2 lžíce kukuřičné mouky (nebo celozrné, komu nevadí lepek tak klasiku)
  • 100 ml vody
  • 2 dcl červeného vína

Postup:

  1. Nakrájíme si cibuli na drobno. Do hrnce nalijeme olivovým olej tak, aby pokryl celé dno (cca do výšky 0,5 – 1 cm). Lehce na něm osmahneme cibuli a přidáme hlívu nakrájenou na kostičky. (Pozor i ty nožičky nakrájejte na drobno, jsou tvrdší.)
  2. Až se hlíva orestuje přidáme mletou papriku, majoránku, prolisovaný česnek, kmín, rajčatový protlak, sůl a zalijem vodou, či zeleninovým vývarem. Přidáme 1 dcl červeného vína a vaříme 15-20 dokud hlíva nezměkne.
  3. Na závěr si připravíme směs na zahuštění guláše. Smícháme mouku s vodou a směs vlijeme do guláše spolu se zbytkem červeného vína (1dcl). Necháme jej chvíli povařit a dochutíme pepřem, solí, podle chuti přidáme papriku, majoránku, oregano a nebo nasekané chilli.
  4. Podáváme s knedlíkem, rýží a nebo s bramborem. Brambory jsem zvolila já, protože knedlíky nejsou podle mého gusta. Zkazily by mi celkový dojem z lehkého guláše.
  5. Dobrou chuť 🙂
Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *