5 tipů na NE mléko

Štítky:, , ,

Mám kolem sebe  spoustu lidí, co si stále kupují předražená rostlinná mléka v obchodě. První věc je cena a ta druhá je složení. V sojovém mléce značky Alpro je složení: pitná voda, loupané sójové boby (6%), cukr, fosforečnan vápenatý, regulátor kyselosti (dihydrogenfosforečnan draselný), jedlá mořská sůl, aroma, stabilizátor (guma gellan), vitaminy (riboflavin, B12, D2). Stojí běžně necelých 70 korun. A já se ptám, proč platíte takovou cenu v poměru tak (odstrašujícího) složení?

Ve většině případů je důvodem buď pohodlí, nebo neznalost. Přináším několik typů na velmi jednoduchá mléka.

  1. Za mě je nejlahodnější asi kešu. Jeho výrobou navíc nevznikne žádný odpad. Namočené ořechy na 3-4 hodiny jednoduše rozmixujete v litru vody a přes sítko už by neměly projít žádné oříšky. Pokud nemáte čas, namáčet nemusíte.
  2.  Nejrychlejší mléko vytvoříte z kokosového ořechu. Koupíte si kokosový ořech za průměrnou cenu 18 korun. Uděláte do kokosu díru tam, kde jsou naznačeny tmavá kolečka. Zpravidla jedna díra jde vždy lehce propíchnout. Z kokosu vyteče voda, ta ale není chuťově lahodná, jako ta z mladého kokosu. Kokos rozbijete buď venku o zem, nebo jen rozklepnete paličkou. Ze začátku je to oříšek, ale pak se to naučíte jednoduše.

Z kokosu opatrně nožem vyříznete veškerou dužinu a rozmixujete ji v asi 1-1,5 l vody. Poměr nechám na vás, podle toho, jak moc chcete mléko husté.

Najemno pomixovanou směs buď hned přecedím přes bavlněný pytlík, který mám z Vitalvibe. Nebo kokos nechám ve vodě a mléko vyrobím až druhý den. Poté už jen dosladíte dle chuti a pokud chcete umocnit smetanovou chuť, přidejte vanilku, nebo kurkumu se špetkou pepře v zimě.

3. Mandlové mléko vytvoříte z předem namočených mandlí na 12 hodin. Proces je pak stejný jak u kokosové dužiny. Jen si dávejte pozor, aby jste mandle nemixovaly v té stejné vodě, ve které jste je máčely. Uvolňují se do ní procesem máčení různé nečistoty.

4. Na makové mléko si připravte 100 g maku na 0,5 l vody. Nechte přes noc ve vodě a ráno pomixujte a přeceďte přes plátýnko, bavlněný sáček, nebo přeceďte.

Kretivitě se meze nekladou. Je to levnější, ekologičtější a zdravější.

5. Pokud jste opravdu ten typ, co nerad špiní nádobí, nebo nemáte mixér, vhodné suroviny…doporučím vám novinku, o které jste určitě slyšeli. Pražská dvojice vytvořila NEMLÉKO. Vyrábí ho s láskou a velkou péčí o kvalitní suroviny. Koukněte na jejich facebook a nebo instagram, kde pravidelně zveřejňují místa, kde NEMLÉKO koupit. My Brňáci už ho máme ve Forky’s, Parkfit, Marinada store a ve zdravé výživě Obilný klíček na Kosmove v Kr.poli.

Teď už Vás od výroby mléka dělí jen krůček 🙂 užijte si víkend a pořádně podojte mandle!

Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *