RAW LNĚNÉ PLACKY

Tento blog není jen o tom sdílet s vámi postupy při tvoření. Ale také o podpoře lokálním produktů. A to jak surovin, tak designu, restaurací, projektů a všeho co stojí za pozornost.

Dnes vám představím recept, kde použiju len. Semínko s velmi podobnými vlastnostmi jako má Šalvěj hispánská – chia semínka. Jejich cena je ale dost odlišná. Len je o mnoho levnější.  Při kontaktu s vodou vytvoří stejný „gel“.

Ve slané verzi ho používám na krekry. Ochutit je můžete bylinkami, troškou soli, přidat k nim další semínka a usušit.

Ingredience na jeden plát (plech) krekrů:

150 g lněného semínka

200 ml vody

Fermentované zelí – hrst, až dvě (trošku z něj vymačkáme přebytečnou šťávu)

Sůl

Pepř

dle chuti dva stroužky česneku

nasekaný čerstvý rozmarýn/bazalka/oregano


Len zalijeme v misce vodou, tak aby ji nasál a získal podobu gelu. Asi po 30 minutách přidáme zelí a nasekané bylinky. Osolíme a opepříme dle chuti. Nachystáme si plech a na něj pečící papír. Směs vyklopíme z misky na plech a stěrkou na dorty/krémy rovnoměrně rozprostřeme jako těsto. Nožem naznačíme a rozdělíme jednotlivé krekry. Tak budou vypadat skoro jako ty raw z obchodu. Budou se lépe skladovat a nebudou se drobit.

Sušíme buď v sušičce (pokud jsme vybavený vitarián) a nebo v troubě na nejnižší stupeň. Krekry po 6-8 h vytáhneme a jíme jen tak, nebo pomazané humusem, guacamole…

 

Zapojte fantazii a napište mi, jak vám chutnaly.

Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *