FERMENTOVANÁ BRAMBOROVÁ PLACKA S HOUBAMA

Přátelé mi říkají, že se v jídle hodně omezuji. Ptají se, jestli taky někdy ,,zhřeším“. Jasně, že ano. Není to flákotou masa, nebo šlehačkovým dortem. Snažím se vyhýbat pšeničné mouce. V dnešní době, je totiž tato obilnina přešlechtěná a v těle nám zatěžuje trávení. Zastávám lehkou stravu.

Tento recept je ale z těch, co stojí za to vyzkoušet. I přes to, že je v něm celozrnná neboli špaldová mouka. Ta je o něco prospěšnější zdraví. Takový zlatý střed.

Mnozí z vás jistě znají pražskou restauraci a pekařství Eska. I když není veganskou restaurací, navrací se ke starým způsobům v kuchyni. To je mi velmi sympatické. Používají zde různé procesy macerace bylin, fermentaci potravin, dochucují /ne/tradičními ingrediencemi, květy. Metody co využívali naši předkové, ale také velmi nadčasový pohled na jídlo. Kvalita a profesionální přístup.

Inspirovala jsem se jejich receptem na fermentovanou bramborou placku s houbami.

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 300 g špaldové mouky
  • 2 lžičky probiotik (veganských)
  • kmín, pepř, sůl
  • houby
  • (rostlinný jogurt)

Postup:

  1. Brambory uvaříme v osolené vodě. Nakrájíme na kousky a ve sklenici smícháme mléko s probiotiky. Fermentujeme dva dny v pokojové teplotě.
  2. Brambory rozmixujeme v robotu a smícháme se solí. Můžeme přidat rostlinný jogurt.
  3. Poté do těsta pomalu přisypáváme mouku a postupně tak vypracujeme těsto.
  4. Z těsta tvoříme libovolné placky. Na sucho opékáme na pánvi.
  5. Pokrájené houby restujeme na jalovcovém oleji. Olej na něj najdete na jejich stránkách:  Jídlo a radost
  6. Placky ozdobíme houbami. Můžeme přidat i syrové hříbky. Pokud nemáme čerstvé, využijte zásob těch nakládaných.
Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *